Wanneer heeft relatietherapie zin?
Een beetje ongelukkig zijn is onderdeel van het leven. Maar de balans kan doorslaan: je bent vaker ongelukkig dan gelukkig met elkaar. Dat is niet de bedoeling van een relatie. Onherroepelijk dringt zich dan de vraag op of therapie hierbij kan helpen. Wanneer heeft relatietherapie zin?
Allereerst het goede nieuws: bij 80% van alle koppels is relatietherapie behulpzaam. Zelfs als een van de twee de overtuiging heeft dat dit ‘niet zijn ding is’ of ‘ik ben niet zo’n prater, dus wat doe ik daar’. In de praktijk blijkt dat bijna iedereen bewuster de therapieruimte verlaat dan dat hij binnenkwam.
Twijfelgevallen
Dan is er nog een grote groep twijfelaars. Dat zijn de cliënten die de hakken in het zand zetten als ze eenmaal op de therapiestoel zijn beland. Ze raken verwikkeld in een machtsstrijd met hun therapeut. Doorgaans is dit ook het geval met hun partner en zodoende ligt er direct een pijnpunt op tafel. Een goede relatietherapeut heeft hier een antwoord op.
Op het eerste gezicht lijkt relatietherapie dan geen zin te hebben, maar dat is schijn. Als eenmaal de eerste bedenkingen zijn opgelost blijken koppige cliënten juist doorzetters. Als ze eenmaal overtuigd zijn, gaan ze er voor. Als je samen je schouders eronder zet kun je uitpluizen hoe je onbedoeld op elkaars tenen trapt.
Ben je echt niet geschikt voor relatietherapie?
Een andere categorie zijn de personen die bij hoog en bij laag beweren dat ze eigenlijk niet geschikt zijn voor relatietherapie. Zij zeggen dat ze vooral voor hun partner zijn meegekomen. Ook dat is interessant, want hoe je het ook wendt of keert: ze zijn wel meegegaan. En meestal uit vrije wil, al beweren ze dat ze onder druk zijn gezet. Wat speelt hier? Vaak voelen dergelijke cliënten zich onwennig. Dat is niet zo gek, want relatietherapie is zelden een gespreksonderwerp op een feestje. Veel Nederlanders schamen zich er voor.
Als de liefde is uitgedoofd
Relatietherapie is eigenlijk maar voor een kleine groep niet geschikt. Meestal is dat het geval als mensen jarenlang hun relatie problemen voor zich uit hebben geschoven. Dan hebben de betrokkenen al veel kwetsuren opgelopen en is hun liefde uitgedoofd. Om dan het vuur weer op te stoken vraagt veel inzet. Toch is het niet onmogelijk. Tenslotte heb je samen een lange geschiedenis en die verdwijnt niet op het moment dat je uit elkaar gaat. Maar soms is het gewoon te laat. Dan werkt relatietherapie niet om je relatie te redden. Het kan helpen om zonder vraagteken uit elkaar te gaan. Je weet dan welke fouten je hebt gemaakt. En hoe je ze in de toekomst kunt vermijden. En ook dat is waardevol.Als jullie onverhoopt toch uit elkaar gaan, kun je zeggen dat je hebt gedaan wat je kon. Daarnaast leer je veel over jezelf en heb je er in een volgende relatie profijt van. Het is dus altijd van toegevoegde waarde.
Doel van relatietherapie
De relatie koste wat kost redden is niet het doel van relatietherapie. Wel dat jullie er allebei sterker uitkomen, samen of los van elkaar. Met relatietherapie maken jullie de relatie sterker en krachtiger, niets is taboe of onbespreekbaar.
Hoe werkt het?
Eerst maken we vrijblijvend kennis om te bekijken of er een klik is. Want als die klik er is, kunnen jullie je gedachten vrij en ontspannen bespreken. Daarna is er een intake en bepalen we hoe we de behandeling inrichten.
Als de behandeling begint, komen we graag snel tot de kern. Na de intake zijn 4 tot 8 sessies vaak voldoende voor een blijvende verbetering in de relatie (een sessie duurt 80 minuten)
De relatietherapeut maakt vooral gebruik van IBCT en EFT relatietherapie omdat ze effectief zijn gebleken.
Hoe helpt IBCT relatietherapie jullie?
Je voelt je niet meer gehoord binnen jouw relatie. Gesprekken tussen jou en je partner lijken steeds uit te lopen op ruzie en je ergert je aan zijn of haar gedrag. De liefde van toen lijkt niet meer aanwezig. Jullie besluiten samen aan de relatie te willen werken, maar hoe?
IBCT, Integrative Behavioral Couple Therapy, is een effectieve vorm van relatietherapie. 70 procent van de koppels die deze vorm van therapie volgde had er baat bij. Deze therapievorm wordt gekenmerkt door een integrale aanpak en focust zich op vier gebieden: Persoonlijke verschillen, emotionele gevoeligheden, externe stress en patronen in de communicatie. Deze vier aspecten kunnen bijdragen aan het ontstaan van relatieproblemen. Niet alle problemen zijn echter op te lossen door verandering, soms is er ook acceptatie en tolerantie nodig. Hoe ziet dat er in de praktijk uit?
Anders dan de meeste vormen van relatietherapie focust IBCT (Integrative Behavioral Couple Therapy) zich eerst op emotionele acceptatie en tolerantie. Tijdens overige sessies kan dan gewerkt worden aan het oplossen van de problemen die ook daadwerkelijk oplosbaar zijn.
IBCT is gebaseerd op de uitgangspunten van cognitieve gedragstherapie en bestaat voor een groot deel uit oefeningen en huiswerkopdrachten. Je gaat dus niet alleen met elkaar in gesprek, maar de psycholoog reikt jullie ook praktische handvatten aan.
Wat maakt IBCT effectief?
Stel dat jullie als koppel slecht met elkaar communiceren. Het is goed om tijdens de sessies hier aandacht aan te besteden. Dit zal echter weinig effect hebben als er ook nog persoonlijke verschillen zijn die jullie niet van elkaar accepteren. Als jullie je verzetten tegen verschillen of allebei steeds jullie gelijk willen halen zal dit voor afstand en onbegrip zorgen. Daarom is het goed om niet alleen te focussen op een stuk ‘verandering’, maar ook op een stuk ‘acceptatie’. Door in alle openheid met elkaar het gesprek aan te gaan kan dit al flink wat druk van de ketel nemen.
Acceptatie en tolerantie
Persoonlijke verschillen en emotionele gevoeligheden
Aan het begin van de therapie zal de relatietherapeut aandacht besteden aan jullie verhaal. Wie zijn jullie en wat speelt er binnen jullie relatie? Vervolgens verlegt de focus van de therapie zich naar het stimuleren van acceptatie en tolerantie tegenover verschillen op de volgende gebieden:
- Persoonlijke verschillen, het kan bijvoorbeeld zijn dat de één meer introvert is en de ander juist extravert. Dit kan zorgen voor wrijving als de één het liefst veel naar feestjes gaat en onder de mensen is en de ander graag samen thuis op de bank zit en een serie kijkt.
- Emotionele gevoeligheden, wat je meemaakt draag je met je mee en kan je als persoon ook vormen. Misschien hebben je opvoeding en/of eerdere relaties sporen nagelaten. Dit kan een deel van je gedrag verklaren.
Door aan deze onderwerpen aandacht te besteden en er op een open manier over te praten bereik je acceptatie. Verandering is op deze gebieden lastig. Dat partners elkaar willen veranderen zorgt vaak voor problemen binnen de relatie. Door op deze gebieden niet meer te kijken naar verandering, maar toe te werken naar acceptatie en tolerantie zal er veel meer rust ontstaan binnen de relatie.
Veranderen en aanleren
Externe stress en patronen in de communicatie
Vanuit die rust kan gekeken worden naar externe stress en patronen in de communicatie. Hierbij gaat het wel meer om verandering en het aanleren van nieuw gedrag. Samen met de psycholoog onderzoeken jullie of er externe factoren zijn die zorgen voor stress, zoals geldproblemen of werkloosheid. Deze factoren kunnen voor spanning zorgen en als effect hebben dat jullie gevoeliger op elkaar reageren. Samen met de psycholoog kunnen jullie kijken of het mogelijk is om deze problemen op te lossen of dat ook hierbij een stuk acceptatie nodig is.
Daarna kijken jullie samen naar de ineffectieve patronen die in jullie communicatie geslopen zijn. De relatietherapeut houdt jullie een spiegel voor en werkt samen met jullie toe naar een effectievere manier van communiceren.
Er is veel onderzoek gedaan naar deze vorm van relatietherapie. IBCT is bij verschillende relatieproblemen effectief gebleken. Zo is deze therapievorm bijvoorbeeld ook effectief gebleken bij vreemdgaan, koppels die veel ruzie maken
EFT Relatietherapie
Hoe helpt EFT relatietherapie jullie? Je mist verbinding in jullie relatie. Relatieproblemen zijn tussen jullie in komen te staan. Of je mist het vuur tussen jullie, maar weet eigenlijk niet wat hier de reden voor is. Hoe dan ook doet het jullie verdriet. Hoe komen jullie hier samen sterker uit?
De gesprekken met jouw partner eindigen steeds in ruzie. Je begrijpt ook niet waarom jouw partner zo heftig reageert als jij een, in jouw ogen, simpele vraag stelt. Van de liefdevolle relatie die jullie hadden lijkt weinig over. Jullie staan steeds lijnrecht tegenover elkaar en lijken elkaar totaal niet te begrijpen. Hoe is het zover gekomen? Tijdens EFT relatietherapie werken jullie aan het versterken van jullie relatie en het oplossen van jullie relatieproblemen. Dat willen jullie samen uitzoeken; jullie willen elkaar beter begrijpen en weer meer verbondenheid in jullie relatie.
EFT is een effectieve vorm van relatietherapie en staat voor Emotionally Focused Therapy. Als jullie mijlenver van elkaar verwijderd lijken, is EFT relatietherapie een krachtige methode om de verbondenheid in jullie relatie weer terug te brengen. EFT richt zich op de onderliggende emoties en behoeftes van jou en je partner.
Met deze methode leer je steeds beter je eigen en elkaars gevoelens, behoeftes en angsten te begrijpen. Een belangrijk onderdeel van EFT Relatietherapie is het onderzoeken en doorbreken van de (negatieve) interactiepatronen die in jullie relatie zijn ontstaan. Jullie leren tijdens de therapie hier inzicht in te krijgen. Ook leren jullie om steun en begrip bij elkaar te vragen en vanuit hier een solide basis te creëren van waaruit jullie samen verder kunnen.
Iedereen heeft emotionele behoeftes in een relatie. Je wilt je bijvoorbeeld begrepen voelen door jouw partner en je wilt je veilig voelen in een relatie. Als je voelt dat jouw emotionele behoeftes niet genoeg aandacht krijgen kan er angst in de relatie sluipen. Dit kan ervoor zorgen dat er ruzies en/of terugtrek gedrag en een negatief interactiepatroon ontstaan.
Jullie krijgen ruzie over simpele zaken waarvan je later vaak denkt: hoe konden we daar nu ruzie over hebben? Ze komen echter voort uit het negatieve interactiepatroon. Hierdoor ontstaan spanningen en jullie gaan elkaar steeds meer verwijten. Of jullie trekken je volledig terug, omdat het gevoel overheerst dat het niet meer goed gaat komen. Dit gedrag is dan ook een symptoom van het onderliggende probleem: jullie zijn emotioneel niet meer (goed) met elkaar verbonden.
Hoe zien die negatieve patronen eruit?
Er zijn drie soorten patronen die vaak terugkeren:
- Zoek de boef: De ene partner geeft de andere partner de schuld en andersom.
- Protest polka: De ene partner vraagt (op een negatieve manier) aandacht aan de andere partner. Vervolgens kruipt die partner in zijn of haar schulp en verbreekt de emotionele verbinding.
- Verstijf en vlucht: Partner trekt zich terug en vervolgens trekt de andere partner zich ook terug. Hij of zij voelt namelijk dat de verbinding is verbroken. Vervolgens is er een ijzige stilte, maar de spanning hangt in de lucht.
Wat doet een EFT therapeut?
Een EFT therapeut kan jullie situatie helpen beoordelen door valkuilen te herkennen en helpt jullie om de verbinding met elkaar weer te (her)vinden. EFT Relatietherapie omvat drie fases die de therapeut met jullie doorloopt, natuurlijk past de therapeut de therapie aan aan jullie situatie en behoeftes:
Fase 1: De escalatiefase
Je start door jullie patronen te herkennen en begrijpen. Je komt er bijvoorbeeld achter dat als je een bepaalde emotie voelt (verdriet, angst), maar je met een andere emotie reageert: je wordt boos, negeert de ander of bekritiseert hem of haar. In deze fase leer je waarom je partner reageert zoals die reageert. En ook welke gevoelens er eigenlijk onder die emoties liggen en wat het maakt dat jullie die kwetsbare emoties, zoals bijvoorbeeld verdriet en angst, (nog) niet aan elkaar durven tonen of delen.
Fase 2: De verbindingsfase
Je leert die weggedrukte en kwetsbare emoties weer toe te laten. Samen werken jullie aan het doorbreken van de negatieve patronen van jullie gedrag. Beiden spreken jullie je angsten en behoeftes uit, wat een hernieuwde emotionele verbinding geeft binnen jullie relatie.
Fase 3: De bestendigingsfase
Jullie gaan op zoek naar nieuwe manieren om oude problemen op te lossen. Dit brengt een nieuwe basis teweeg, waardoor jullie in de toekomst minder snel in dezelfde patronen zullen terugvallen.
Hoe helpt EFT relatietherapie jullie?
De EFT methode is wetenschappelijk bewezen en succesvol gebleken. Eenmaal in tweede fase van de behandeling is de kans op een terugval minimaal. Bovendien boeken jullie met deze methode verrassend snel resultaat. Jullie klachten nemen sterk af en jullie ervaren weer meer verbondenheid en intimiteit binnen jullie relatie.

JOIE de VIVRE
geniet van het leven en geniet weer van je relatie