Mindfulnesstraining

Je bewustzijn scholen

Wat betekent mindfulness?

“Mindfulness” (Samma Sati uit  het Pali en Sanskriet) is een vorm van training waarbij men zich met nieuwsgierige aandacht en zonder automatische reacties bewust is van fysieke ervaringen, stemmingen, gevoelens en gedachten’

Zo is het verwoord door Jon Kabat-Zinn, Amerikaans onderzoeker en moleculair bioloog. Deze heeft de term mindfulness weer ontleend aan Thich Nhat Hanh.  Mindfulness heeft zijn wortels in de boeddhistische leer. Talrijke boeddhistische monniken uit Thailand en Myanmar hebben de Vipassana in zijn zuivere vorm onderwezen wat geleid heeft tot vele beoefenaars in de westerse wereld, waaronder dus Jon Kabat-Zinn. Hij heeft in de 80er jaren mindfulness  verwerkt en bewerkt tot de MBSR (mindfulness based stress reduction) 8-weekse mindfulnesstraining die nog steeds  over de hele wereld gegeven wordt. Deze training wordt ook hier in de Heelpraktijk aangeboden in combinatie met MBCT (mindfulness based cognitive therapy) welke is ontwikkeld  ter voorkoming van depressie, angsten en leert omgaan met chronische pijn.

Hoe werkt het?

In een mindfulnesstraining leer je dat gevoelens van stress en angst onderdeel van het leven zijn zodat je je niet meer hoeft te verzetten hiertegen als deze situaties zich voordoen. Het is een praktische training waarin je door oefeningen te doen leert om je aandacht(spier) te trainen. Je richt de aandacht op je eigen lichaam, ademhaling, zintuigen, gedachten en emoties. Door de aandacht hierop te focussen sta je volledig in de realiteit.

Je leert anders om te gaan met aangename en onaangename gebeurtenissen zodat je ziel en lichaam er niet meer zo door bestuurd worden.

Je leert dit in 8 bijeenkomsten verdeeld over 8 weken in een kleine groep of individueel. Daarnaast oefen je thuis gemiddeld 1 uur per dag het geleerde van de desbetreffende week.

Je krijgt een werkboek en mp3 ingesproken begeleide meditaties.

Maak je eigen website aan bij WordPress.com
Aan de slag
%d bloggers liken dit: